torsdag, november 30, 2006

ET wants to go home

Imorse fick jag veta att jag rangordnats som etta på det lektorat som jag sökt i Uppsala. Nu återstår rekryteringsnämndens beslut 4 december. Lektorstillsättningar påminner svagt om Idol till strukturen eller möjligen hundutställningar, man väljer ut en tättrupp som får framträda speciellt - Best in Show-kokarden hägrar. För den som inte vet hur det hela går till så finns de två sakkunniga som har till uppgift att läsa allt vetenskapligt de sökande skrivit, bedöma deras pedagogiska och administrativa kvalitéer. De skriver ett utlåtande där de sammanfattar allas meriter och jämför dem för att slutligen rangordna. Tidigare utan provföreläsning och intervju, numera med, och då sker rangordningen efter det.

Men det stannar inte där. Sedan ska en rekryteringsnämnd granska utlåtandena och även kasta ett getöga på insända handlingar samt åhöra provföreläsning och utföra intervjun. De behöver inte ta hänsyn till de sakkunnigas rangordning, de kan välja vem som helst av de tre-fyra i tättruppen. Om de gör det brukar stort rouhaha utbryta med överklaganden. Till sist om ekonomin är skral som nu finns alltid en viss risk att tjänsten trots allt inte besätts eller att beslutet bordläggs till någon gång i framtiden när ekonomin ser ljusare ut. Spänningen är med andra ord inte slut än. Så det är bara att inte ta något för givet utan sträva vidare. Det ska jag göra nu genom att förbereda morgondagens föreläsning.

5 kommentarer:

Camilla sa...

Åh herregud, vilken process! Jag blir alldeles matt...

Håller tummarna för dig! Jag tror att du kommer få det!

Catharina sa...

Grattis! Jag ska hålla tummarna!

Var det till denna ansökan du satte mig och Anna som referenser? Än så länge har ingen ringt och frågat mig vad jag tycker :-(

Eibon sa...

...och här sitter jag och oroar mig över en C-uppsats. Pffft! Larvigt!

Jag slipper i alla fall någon som kommenterar huruvida min haka är rastypisk och och inte ögonen ändå är lite för simmiga för en titel...

Bi sa...

Jag ska kommentera detta med att ingen bryr sig om studenternas röst...

Det förekommer att folk både hinner dö och få andra jobb!

Bi sa...

Jag har som doktorandrepresentant läst utlåtanden som är rent ärekränkande påhopp på vissa sökanden eller ironiska. It is not for the faint hearted. Men det har blivit mycket bättre de senaste 10 åren, betydligt mer civiliserat tonfall faktiskt. Det går framåt om än långsamt.