onsdag, december 06, 2006

SkitWord

Bäst att lägga till ett versalt W så betydelsen står klar. Min ograverade admindag då jag skulle hunnit så mycket blev till en kamp mot Microsoft Words idiotiska handlande utan min förskyllan. Jag skulle "bara" fixa det sista på samlingsvolymen av högskolepedagogiska rapporter från i höstas. Det föll i november därför att dumWord av någon för mig oklar anledning omformaterat alla rubriker i nivå 2 till rubriknivå 1! Vilket ledde till en ytterst bisarr 10-sidig innehållsförteckning när jag skulle autoskapa en sådan.

Min tid hade då runnit ut för sånt arbete och jag fick vänta till nu. Öppnade dokumentet och kunde konstatera att inte bara rubrik 2 var felformaterad, utan alla punktlistor hade omvandlats till vanlig text och dessutom hade rubrik 3 fel typsnitt genomgående. Argggghhhh!!! Det var bara att börja om på nytt igen med hjälp av Visa Disposition.

Med tiden blev jag klar med det och bad därefter en databegåvad kollega om råd när det gällde mitt andra bekymmer. Adobe Acrobat upphörde i november att vilja kommunicera med mitt Wordprogram, däremot har det gått utmärkt att pdf:a andra filer. Med tiden hade jag tre datakunniga personer kring mig som föreslog allt från möjliga enkla lösningar till tämligen drastiska av formateringsart. De enkla funkade inte och de drastiska var jag inte intresserad av. Per telefon fick en av dem tag i en fjärde som faktiskt lyckats få AA och MW att tala med varandra igen på hans dator relativt enkelt.

Problemet var att MSWord helt på egen hand hade inaktiverat de dll-filer som AA behöver för sina plug-ins. Lösningen var att gå in i MSW information om Word och där aktivera dem igen. Nu tycktes allt frid och fröjd, jag pdf:ade mitt dokument nöjd och glad, och skickade det till den tjugomannastarka mottagargruppen. Sedan skulle jag snabbt försöka hinna med litet kursredovisning för densamma - och då upptäckte jag att det var en rapport för litet i samlingsvolymen. Arrrgggghhh nr 2!

Kontrolläsning avslöjade vilken det var, en vidare undersökning i mappen där den låg avslöjade att avsändaren sparat den på ett sådant sätt att den inte var doc-taggad. Alltså gick det inte att öppna den inifrån masterdokumentet eftersom Word inte såg den. Jag prövade med att helt enkelt skriva till .doc efter dess namn och se, dök den inte då upp snällt synlig. Detta problem kan bero på tre saker: avsändaren har en Mac som inte taggat rätt, avsändaren har någon form av Open Office eller liknande eller att avsändaren petat in en extra punkt i dokumentnamnet och då tror datorn att allt som följer därpå är en tagg till ett konstigt okänt program. Vad som var för handen här har jag inte orkat ta reda på.

När jag nått så långt fick jag lämna allt för att springa till ett sammanträde kl 16, återvände kl 18, samlade in min dator och litet andra papper och gick hem. Här har jag i lugn och ro redigerat den felande rapporten eftersom den inte omformade sig efter mallen automatiskt och skickat ut en ny, fullständig slutvolym. Nu är det dags för en sen middag, sedan ska jag packa eftersom jag flyger hem imorgon kväll och inte har något hål under dagen för den sortens sysselsättning. Går det tillräckligt snabbt kanske jag hinner med ytterligare en redigeringsuppgift ikväll, som jag skulle gjort idag men inte hann pga av denna kedja av felaktigheter.

2 kommentarer:

Eibon sa...

Underbart vad Pyttemjuk kan ställa till det.

Jag är som bekant en av dom där tomtarna som kör Open Office.

Och NÄR Microsofts produkter ändå lyckas ställa till min vardag kan jag alltid andas i fyrkant ett tag och tänka "Sålänge MS inte kan göra program som funkar har min sambo alltid jobb"

Häpp!

Camilla sa...

Jag har en teori om att Word är utformat för att motarbeta stressade användare, iaf någon gång i halvåret. Microsoft håller nog på med en hemligstämplad psykologisk undersökning, för att se hur många användare som går in i väggen pga krånglande ordbehandlingsprogram (jag har själv varit nära ett antal ggr)...