tisdag, juli 31, 2007

Declaration of intent

Ok, jag erkänner, jag står inför en utvidgning av bloggprojektet som förhoppningsvis gör den intressantare. Hädanefter ska jag presentera de böcker och artiklar jag läser, facklitteratur och skönlitteratur i en salig blandning.

Men vänta er inte djupsinniga tankar kring Dostojevski, även om det vore roligt att läsa klassiker så blir det sällan min trötta hjärna orkar med det. Det får bli efter pensionen när tiden medger och uppmärksamheten inte är splittrad. I stället blir det mer lättsmälta saker som är antingen underhållande eller spännande, vad kommer att avslöjas efterhand. Eskapism är min modell. Trots allt läser vi ju för att uppleva mer än det enda liv vi kan leva. Det är som att turista i Fantàsien. Fiktiva eller verkliga världar, vem bryr sig? Och fiktion kan faktiskt göra fakta mer gripbara, rentav begripliga om man läser med förstånd. Ett lysande exempel är Rosens namn.

Skälen till mitt nya projekt är flera. Jag läser mycket engelsk litteratur, oftast ligger jag långt före de svenska förlagen när det gäller översättningar (inte allt, men del översätts), och andra kanske hittar läsvärda böcker bland de jag plöjt. Eftersom jag läser så pass mycket är det intressant för mig att hålla reda på vad jag läser. Att återberätta och kritiskt reflektera gör att man bearbetar det man läst bättre och minns detaljer längre. Dessutom tycker jag det är kul att skriva om mer än meningslösa reflektioner kring ett alldeles vanligt liv.

Inga kommentarer: