onsdag, augusti 08, 2007

Judgement of Tears

Skälet till att jag hinner med fler skönlitterära böcker än fackdito är att de går fortare att läsa. Jag behöver inte stryka under, göra kommentarer i marginalen eller fundera över vilken nytta jag kan ha av dem i min forskning eller i min undervisning och slipper överväga vilka hänvisningar som passar bäst här eller där.

Judgement of Tears här var en kul bok också. Tack till min guddotter Annie för att du lånade ut den till mig, även om det tog lång tid innan jag läste den! Faktum är att detta var andra gången jag fått låna den och jag är glad att jag kom till skott till sist.

Man kan säga att det är en "mystery novel" som är förlagd till en alternativvärld där vampyrer finns i verkligheten och lever parallellt med vanliga människor. Faktum är att det i den världen blivit så populärt att bli vampyr att många kändisar valt det. Välbekanta historiska gestalter utgör staffage och omnämns eller dyker upp i biroller, liksom vissa fiktiva personer om varandra. Bugningar till andra författare liksom komiska omskrivningar av kulturhistorien kräver viss allmänbildning om alla krokar ska haka i.

De levande beundrar vampyrerna som lever ett glamoröst jetset-liv och många "varma" som levande människor kallas får sin utkomst av att fungera som vandrande vampyr-lunchboxar och drinkdispensärer. Äckligt och fascinerande på samma gång. Jag vet mer om vampyrernas liv och konstitution nu än innan och har fått svar på många funderingar. Den är en humoristisk "tänk om"-roman som samtidigt har en sorts etisk botten. Författaren har noga tänkt igenom konsekvenserna både av vampyrism och av att vampyrism blir socialt acceptabelt. Genom övernaturliga förmågor kan vampyrerna missbruka sin makt över varma. Den längre tid de lever tycks inte med nödvändighet leda till större mognad, snarare tvärtom. Newman berör också den problematik det kan innebära att leva mycket länge.

Hjältinnan är vampyr (förstås) och journalist. Hon kommer till Rom 1959 för att ta farväl av en kär vän som närmar sig slutet av sitt liv, samtidigt strömmar vampyrer från hela världen dit för att övervara Draculas senaste trolovning. Det visar sig att en maskerad mördare härjar i staden och han har tagit livet att flera vampyrer före hennes ankomst. Hjältinnan beslutar sig (förstås) för att lösa mysteriet och upplever många spännande incidenter innan hon till slut löst gåtan, som visar sig mer märklig än man från början kunnat ana. Så mycket kan jag nog avslöja utan att göra en spoiler.

Det här är sista delen i en trilogi och jag hoppas Annie eller jag kan få fatt i de två föregående delarna. Rekommenderas varmt till läsare som gillar vampyrer eller deckare och givetvis allra mest till den som gillar dem i kombination.

2 kommentarer:

Catharina sa...

Låter som läsning för mig som gillar Anne Rice.

Bi sa...

Jag skulle allt tro det.