torsdag, augusti 02, 2007

Zucchini

När jag skivade zuchini till dagens middag, foliebakad thailax, så kom jag att tänka på det året då åldfrun på Drottningholm odlade denna grönsak. Denna eleganta dam gick för övrigt något okongenialt under det frivola smeknamnet "Mippe", vilket får en att undra nyfiket över hennes ungdom. Tillbaka till historien, Det visade sig att den var lättodlad, mycket lättodlad, och växte som ogräs.

Hon började med att skörda för eget bruk, men hann inte med plantans takt att utveckla nya zucchinisar. Var och varannan dag den sommaren fick visningspersonalen i tur och ordning varsin zucchini i present av Mippe. Min var av lårstorlek och då talar jag om Marcus Schenkenberg-typen, inte mina slanka ditto, men den var ändå inte träig utan mjäll och mjuk invändigt.

Den var också uthållig och låg vecka efter vecka i mitt kylskåp utan att åldras alltmedan jag decimerade den skiva för skiva. Min uppfinningsrikedom när det gällde att hitta på nya tillagningssätt tänjdes till sina yttersta gränser innan den tog slut. Fast med museilärarlön var det inte helt fel att kunna leva i huvudsak på den en längre tid.

Inga kommentarer: