söndag, april 13, 2008

Hallam Foe

En ömsint feelgood film med sorgsen twist. Hallam Foe's mamma är död sedan ett par år och hans pappa har gift om sig med sin sekreterare. Hallam som nu är sjutton har aldrig fått veta detaljerna kring sin mors död, vilket skapar problem för honom och resten av familjen.

När vi träffar honom är systern på väg att flyga ur boet och lämnar Hallam ensam kvar i det stora kråkslottet i de skotska högländerna där han bor med pappa och styvmor. Själv tillbringar han mesta tiden ensam i en trädkoja som han inrett som ett minnets tempel över mamman. Som namnet Hallam antyder finns paralleller med Hamlet, i likhet med honom driver sorgen Hallam till misstankar om att allt inte stått rätt till med moderns död.

Han utser styvmodern till syndabock och efter en konfrontation som spårar ur rymmer han till Edinburgh. Där ser han en flicka som påminner utseendemässigt om hans mamma när hon var ung. Han följer efter henne till det hotell där hon arbetar och övertalar henne att ordna ett jobb som diskare åt honom. Vi får sedan vara med i Hallams dagliga liv som hotellarbetare och hans nattliga äventyr som voyeur. Eftersom han saknar bostad bryter han sig in i det torn som kröner det gamla hotellet och därifrån kan han med kikare spana på människorna i staden - inte minst på sin välgörarinna till mamma-look-alike...

Det var en riktigt bra film på alla sätt, scenografiskt tilltalande och utmärkta skådespelarinsatser. Inte minst den yngling som spelar Hallam Foe gör ett oförglömligt och tilltalande porträtt av den förvirrade men älskansvärda huvudpersonen. Relationerna mellan Hallam och människorna omkring honom mejslas skickligt ut gestaltade i korta men lågmält humoristiska scener med träffande dialoger; inte så att man sitter och skrattar direkt, men man ler mycket. Handlingen är oförutsägbar och varje gång man tror sig ana vad som ska hända så tar den en annan vändning. Det gör att nyfikenheten över vad som ska hända härnäst inte vacklar trots det lugn som präglar filmen i övrigt.


Inga kommentarer: