söndag, november 25, 2012

Fördelen med förkylning

Author Jonathan Stroud @ The Belmont Library
Author Jonathan Stroud @ The Belmont Library (Photo credit: San Mateo County Library)
En fördel med en normalförkylning är att man kan ta sig friheten att kura med en bok hela helgen. Allt annat hushållsgöra blir en bonus och något att klappa sig på axeln över. Jag har läst klart boken om den oförskämde djinnen Bartimaeus, kung Salomo, drottningen av Saba och drottningens livvakt samt ett antal andra odågor till demoner.

Det intressantaste upptäckte jag tack vare Talmudforskaren Reuven Kieperwassers föreläsning att det finns en judisk koppling för enligt en folklig berättartradition ska Salomo ha haft en härskara demoner i sin tjänst som sina slavar och som tvingades hjälpa honom med hans goda verk. Detta gör mig litet imponerad av författaren Jonathan Stroud, eftersom tydligen känner till denna litet obskyra tradition.

Snart har jag också läst halva Crucible, en deckare av S.G. MacLean som utspelar sig 1631 vid Aberdeens colleges, d.v.s. i akademisk miljö. Det är mysdeckare, som dock ledde till följande tanke. Det vore intressant om någon litteraturvetare tog sig an temat rosencreutzare i litteraturen, för efter Da Vinci-koden tycks detta hemliga sällskap ha blivit synnerligen populär att spinna äventyrs- eller deckarromaner kring.

Category:University of Aberdeen
Category:University of Aberdeen (Photo credit: Wikipedia)
Trots min sybaritiska tillvaro denna helg har jag ändå hunnit med en vittvätt och en svarttvätt. Här kan man tydligt se konsekvenserna av sammanskrivning i ett fall då särskrivning för ovanlighets skull hade varit det rätta. I maskinen mullrar nu till yttermera visso en kulörtvätt. En burk blåbärssylt svängde jag alldeles nyss ihop och krukväxterna har vattnats. Nu tillbaka till Aberdeen 1631.
Enhanced by Zemanta

Inga kommentarer: