fredag, december 28, 2012

En stilla jul

Så har den jul jag stressat så mycket inför kommit och gått. Nu måste jag i sanningens namn medge att det inte är så mycket julpynt och julmat som stått i fokus, utan mer detta med att ro i land så mycket planering som möjligt före årsskiftet av det som ska tima under 2013.

Att ha en hel helg före julafton är inte en garanti för att man hinner med så mycket som man tänkt sig. Lördagen ägnades åt att julhandla, söndagen litet otippat åt att hjälpa till med att snöröja en 7x2 m balkong på ett äldre hus där det börjat droppa så stilla genom vardagsrumstaket. Det tog ca 4 timmar att skotta och få en presenning på plats. Där försvann den julplaneringseftermiddag som jag tänkt mig och i stället blev en god gärning uträttad. Julgranen hämtades på seneftermiddagen (med tillstånd av markägaren) från en skog ett par mil utanför stadens hank och stör för att sedan köras in under tidig kväll. Den fick sedan stå på balkongen och tina över natten.
smörgåsbord, Swedish buffet
Svenskt julbord (Photo credit: Wikipedia)

Tack vare mina föräldrar blev det middag med julskinka och dopp i grytan ändå, allt arbete till trots. På julaftonen levererades klappar och granen kläddes, ett litet julbord dukades upp med sådant mamma lagat eller inhandlat. Sill till lunch och köttprodukter till middag. Julklappar delades sedan ut under kvällens lopp. Efter juldagens mässa installerade jag antivirusprogram åt min mamma. Hon brukar få sina datorer i julklapp, så därför har det blivit en naturlig tradition att göra detta då eftersom den gamla licensen löper ut lagom till nyåret. Annandagen var jag på jullunch i Tierp och på julmiddag i Uppsala.
Korpilombolo municipality of Norrbotten County...
Korpilombolo municipality of Norrbotten County 1952. (Photo credit: Wikipedia)

Tredjedag jul har jag återupptagit arbetet fast hemma och fortsatt skriva på min uppsats om Korpilombolo kyrka, som ligger i Norrbotten. Den ska ingå i en lokalhistorik. Även om texten inte ska vara så lång tar det förvånansvärt mycket tid att skriva den, eftersom fakta ska hämtas från olika källor och flätas ihop till en tät berättelse. Särskilt den äldre historien är litet som att jumpa på isflak, eftersom det finns luckor här och var. Nu är jag i vart fall framme vid den stora restaureringen 1936, sedan ska jag skildra den från 1974 och så är jag i hamn.

Zemantas bildrekommendationer är ibland obegripliga förresten. Till det här blogginlägget föreslås foton på allt möjligt från Melbournes cricketplan till ett diagram över grenvägsmönster?
Enhanced by Zemanta

Inga kommentarer: