onsdag, januari 09, 2013

Doktorn fyller 50!

The Doctor Who title card for series 6, simila...
The Doctor Who title card for series 6, similar to that used for series 5, but with the addition of the BBC's logo. (Photo credit: Wikipedia)
Ja, det vill säga Doctor Who, en charmig fiktiv figur som med ett avbrott 1989-2005 gått som TV-serie i 50 år nu och gång på gång räddat världen undan illvilliga utomjordingar. Det gör den till den äldsta science fiction-TV-serien i världen. År 2006 fick den för nystarten en BAFTA utmärkelse som årets bästa dramaserie, d.v.s. Storbritanniens Guldbagge.

Engelsmännen vet vad som är viktigt i tillvaron och vilka som är viktiga. Alltså ska Doktorn firas under årets lopp med en novell i månaden skriven av en välkänd barnboksförfattare. Det ska motsvara antalet regenerade doktorer, ungefär vill säga för det är hittills 11 skådespelare som gestaltat doktorn under decenniernas lopp. För den som inte tittat på doktorn är det nödvändigt att veta att han förnyas bokstavligen i TV-rutan med jämna mellanrum. Ungefär som kungar. Kungen är död! Länge leve Kungen! Från början var det äldre karaktärsskådespelare som porträtterade doktorn, men vartefter populariteten växte så har de successivt blivit allt yngre och snyggare. Det gäller i synnerhet i den nuvarande sviten som är uppe i sju säsonger.

Först ut med en Doctor Who novell är Eoin Colfer som skrivit en hysteriskt rolig fantasyserie för ungdomar där huvudpersonen Artemis Fowl är ett barngeni och en mästerskurk. Åtminstone från början vill säga, för vartefter bokserien utvecklar sig visar sig Artemis alltmer stå på det godas sida. Den bokserien räddade mig när jag arbetade i Lund fyra år och bodde lika länge i ett hyresrum i en lägenhet med mikro i hallen utan att kunna få egen lägenhet , eftersom det skulle ta 10 år att nå fram till tätposition i bostadskön. Varje ny Artemis Fowl piggade upp mig där jag satt och rättade tentor i min ensliga, möblerade enrummare i utkanten av staden.

Puffin som gör Doctor Who-satsningen i samarbete med BBC utlovar en spännande originalberättelse av de bästa av de bästa den 23 varje månad under året - här gäller det att anteckna datumet i almanackan. Jag ser fram mot detta och tänker köpa varenda historia digitalt. Vilken antologi! Givetvis ska jag även beställa den senaste serien som gick i England förra året. Först ska jag dock ta reda på var min kompletta Battlestar Galactica tog vägen som jag beställde ett gott stycke före jul och som stod under "scanning" hos Deutsche DHL en vecka efter det att den skulle ha kommit ett par dagar före julafton.

För en svensk läsare kan man inte nog betona att Doktor Who har kultstatus. Han är kulturnyj. Han är en del av Storbritanniens samtida historia och minst lika älskad som Sherlock Holmes. Det är helt OK för kulturpersonligheter att kännas vid att de följer hans äventyr. Även jag gör det fast jag bara är en universitetsprofessor. I varje fall har jag följt omstartserien. Den är fartfylld och innehåller mycket goda skådespelarinsatser. För det är inte vem som helst som får spela Doctor Who eller en karaktär i den serien, utan endast etablerade stjärnor. Christopher Eccleston, David Tennant och Matt Smith är de senaste i raden och alla är välkända inte bara på vita duken, utan också på scenen. David Tennant spelade till exempel Hamlet i en bejublad föreställning i Stratford för ett par år sedan. 

I Storbritannien anses det som en stor ära att få medverka i ett avsnitt av Doctor Who. Varje doktor reser genom tid och rum med en kompanjon (bokstavligen Companion på engelska), som med ett enda undantag tror jag varit en kvinna. Vilka de är varierar. Billie Piper som var Rose i den första serien av den nya sviten har även spelat i filmatiseringar av Jane Austen-romaner. Vill man inte köpa hela serien kan man antingen titta på den på BBC iPlayer på surfplatta - där finns alla utom de två sista att tillgång - eller se någon Christmas Special. Doctor Who har också genererat fler scifi-serier, både barnserien Sarah Janes Adventures och vuxenserien Torchwood.

Jag tror inte att du kära läsare behöver veta mer, se ett avsnitt, läs en novell vetja!
Enhanced by Zemanta

2 kommentarer:

NEO sa...

Lärorikt blogg återkommer gärna :) är du kvar i Secondlife ?

Mvh
NEO

Britt-Inger Johansson sa...

Min avatar finns säkert kvar, men jag har inte tagit mig tid att besöka SL på ett par år. Tyvärr är inte ens fritid inte obegränsad. Kul med bloggande om SL, följer gärna.