lördag, januari 26, 2013

Svensk fantasy

I höstas på SweCon såldes många svenska scifi- och fantasytitlar. Jag beslutade mig för att ge dem en chans och köpte en uppsättning olika böcker. Ett par var utgivna på eget förlag, andra på  kommersiella förlag, somliga små, andra större. Jag köpte också ett antal fantasyromaner av hedersgästerna, som jag också tänker läsa. Mitt syfte är sedan dels att värdera dem, både individuellt och jämfört med andra, dels av att se om jag identifiera något specifikt svenskt drag.

Jag ska inte dölja att jag hyser störst skepsis till de som avvisats av kommersiella förlag och därför getts ut privat av författaren. Varför någon idag envisas med att ta på sig kostnaden av att papperspublicera sin roman är mig en gåta. När det är så mycket enklare att ge ut verket som en e-bok, vilket innebär en försumbar ekonomisk risk. Fifty shades of grey är ett utmärkt exempel. Läsekretsen gillade den, därför drogs den in som ebok och trycktes av ett kommersiellt förlag när den började stiga på tio-i-topp-listan - efter det att den tidigare refuserats. Vad finns att förlora på det tillvägagångssättet? Är den bra eller dålig? Ingen aning, jag har inte läst den och inte heller tänkt göra det. Alla eböcker som ges ut på eget förlag fångas dock inte upp av förläggare och inte heller blir de publikfavoriter.

Min skepsis mot böcker som ges ut privat har att göra med varför böcker refuseras av förläggare. Det kan finnas olika skäl. En anledning kan vara att förlag av ekonomiska skäl bara ger ut ett begränsat antal böcker och därför måste avvisa också sådana som egentligen var publiceringsvärda. Oftast skickar man dock ett manus till flera förlag och är det bra nog bör något av dem nappa. Vill ingen ha den håller den knappast måttet och då vill jag inte öda tid på den, eftersom mn tid är begränsad. Det allra vanligaste skälet till att en bok inte ges ut är helt enkelt att den inte är bra nog. Då blir den inte bättre bara för att författaren inte klarar av uppgiften: "killing one's darling"

Inga kommentarer: