söndag, september 22, 2013

Bing bong

Imorse väcktes jag till en strålande dag av kvarterskyrkans klockor redan vid sju och från terrassen kunde jag ta del av den ortodoxa mässan via prästens liturgiska sång som hördes mycket väl. Han hade en vacker tenorstämma kan jag tillägga, så det var inte ett dugg störande utan mer stämningsskapande. Efter att ha ätit frukost som bl.a. innefattat lyxen av färska fikon har jag som synes tagit ett fast tag om bloggandet och skriver nu mitt andra inlägg.

På terrassen är det redan nu för varmt att sitta och jag har fällt igen de yttre träluckorna genom vilka ljuset silar in. Gör man inte det förvandlas rummet till ett orangeri. Dagens uppgift består i att skriva samman utlåtanden, för tyvärr har det följt med en del arbetsuppgifter som inte är direkt forskningsrelaterade. Det är en bra illustration över akademikerns kamp för att få lugn och ro att skriva, vilket är en central del av forskningen för en humanist. Först när forskningsresultaten blir en berättelse som andra kan del av övergår den från att vara egen fortbildning till att bli nyttig också för andra. 

Meningen var att jag skulle ägna 14 dagar ograverat åt min egen forskning här, men den ambitionen naggades i kanten redan innan jag gav mig av. På grund av andra åtaganden tvingades jag resa hit en dag senare än avsett och måste resa hem en dag tidigare än det var tänkt. Jag kommer också att behöva använda minst två kanske tre dagar åt att rensa undan kvarvarande arbetsuppgifter, som antingen inte hunnits med före avresan eller som pga omständigheter utanför min och andras kontroll landat i mitt knä de senaste dagarna.

Resten av tiden har jag dock tänkt ägna mig åt Staden som fiktion och Fantasin som kulturarv. Det senare perspektivet föddes ur det förra, så i stället för en bok eller artikel blir det minst två. Den förra boken är enklare att skriva, så det är lika så gott att jag tacklar den först. Faktum är att jag också ska ägna en dag åt att planera min forskningstid fram till pensionen, vilket kan låta något storvulet, men jag har ett antal "börjor" som jag faktiskt vill göra klart. Nu när jag har mer forskningstid i tjänsten kan det också bli av. Tidigare har tentarättandet och undervisningsförberedelser mestadels ätit upp den dag i veckan som jag som universitetslektor i princip om än sällan i realiteten kunde ägna åt forskning.

Inga kommentarer: