måndag, september 23, 2013

En gammal kvinnas list

I morse försov jag mig, d.v.s. ett par delvis sömnlösa nätter hann ikapp mig så efter klockringningen vid sju somnade jag raskt om. Det var skönt. Sedan tog jag mig tid efter frukost att utöka ingrediensurvalet genom att först gå till en annan butik i området än gårdagens för att bl.a. handla ägg. Den förestods av en gammal kvinna och när jag försökte ta en liten flaska Retsina ur kylen hejdade hon mig raskt och tog i stället fram en tvålitersflaska som hon på något vis lyckades övertyga mig att köpa. Nåväl, därmed har jag gjort mitt för att stötta den grekiska ekonomin och jag har erbjudit de andra boende att ta sig ett glas när de känner för det.

Efter att ha burit hem min Retsina, en tetra körsbärsjuice, ett paket ägg och en förpackning med bacon gick jag en kort fotorunda för att därpå bege mig till den andra butiken där jag handlade igår. Innehavaren är en ung engelsktalande kvinna och där fyllde jag på grönsaksförrådet för att sprida mina gracer. Hon har en frys med små hemgjorda glasspinnar som smakar väldigt gott när det är varmt. Så var det dags för lunch.

Mathållningen är enkel här. Igår till lunch hackade jag tomater, vitlök, vårlök, paprika, chilli och färska kryddor som jag sedan fräste i stekpanna och fördelade över rostat bröd. Till middagen gröpte jag ur en aubergine, tärnade innehållet, hackade likadana grönsaker som till lunchen, kryddor och chilli, blandade ihop, pressade över litet citron, skvätte husets olja över, fördelade i aubergineskalen, la på en skiva ost överst på vardera och hutt in i ugnen att bakas i 30 minuter. Till det gjorde jag en yoghurtsås kryddad med mynta. Dagens lunch bestod av samma grönsaker, den här gången som fyllning till en omelett toppad med smulad fetaost. Middagen har jag tänkt ska bestå av pasta med, guess what, grönsaker och, surprise, bacon. Det smakade lika gott varje gång.

I institutets trädgård finns ett kryddland för gästerna att ta av. Där finns också en chilliodling, en olivträdslund som man pressar egen olja ur, vindruvor som vi är välkomna att äta av och även granatäppelträd. Det är i sanning vardagslyx att ha tillgång till detta.

Resten av dagen har jag fortsatt med att jobba undan de efterhängsna arbetsuppgifter som följt mig hit. För mina C-studenters räkning har jag skapat ett Adobe Connect-rum så att vi kan ses online de närmaste dagarna. Jag har skrivit till dem och bett dem fylla i en enkät för att veta när det passar dem bäst att träffas. Under lunchen läste jag klar en av de romaner som ingår i min studie, så litet forskat har det blivit. Sedan har jag fortsatt att skriva utlåtanden. När kyrkklockan slog 6 var jag precis klar med det sistnämnda. För att fira det har jag slagit upp ett glas Retsina med oliver som tilltugg. Medan jag nu bloggar njuter jag av att på terrassen blicka ut över havet och den rodnande solnedgången över Thassos. Öns berg och dalar mejslar ut sig bäst i den sena dagens ljus.

4 kommentarer:

K sa...

Jaså, det är där ni håller hus! Halvlitersflaskor med Malamatina bytes mot korv om ni har tänkt er att komma tillbaka.

Britt-Inger Johansson sa...

Beställningen är mottagen :). Oaktsamt köpte jag butikskorv igår, åt en till middag och identifierade det hela som ett stort misstag. Resterande korvar bjuder jag övriga på vid kvällens knytkalas.

K sa...

Jag har faktiskt aldrig vågat prova grekisk korv.

Britt-Inger Johansson sa...

Den färska korv som en av de andra här på institutet köpte häromdagen såg verkligen smarrig ut. Den jag köpte såg varken smarrig ut eller smakade smarrigt. Jag har just fått rapport om att det finns leverkorv numera och ser mycket fram mot att få smaka den.