fredag, september 13, 2013

Från vetenskapsman till charkuterist - Franzéns Charkuterier (Mathantverk 4)


Ett annat fynd är Franzéns Charkuterier, ett litet företag som började i ett personligt intresse och ett familjearv. Kristoffer Franzén arbetade tidigare som senior scientist i Kista på ett datorföretag, utan den utbildningsbakgrunden hade det kanske inte gått lika bra att slå sig fram som entreprenör även om han inte har användning för just de kunskaperna längre. Han köpte för några år sedan en gård i Biskopskulla Rönna. Han skaffade några Linderödssvin som husdjur. Den är vår enda svenska inhemska grisras idag och den är utrotningshotad. Sedan skrev Kristoffer en bok om sin hobby och passion, korv och korvstoppning, som han fick utgiven på förlag. Under arbetet med boken kom han fram till att det är ett i Sverige utrotningshotat mathantverk, som han gärna skulle vilja arbeta med. Inte skadade det att hans farfarsfar drev ett känt charkuteri i Skåne i början av 1900-talet.

Sagt och gjort, Kristoffer utvidgade sin grisbesättning, ansökte om tillstånd för korvtillverkning och EU-stöd inom landsbygdsprogrammet. För att få pengar krävdes en egen delfinansiering. Den ordnade Kristoffer genom att lysa ut sitt projekt på den svenska crowd funding-sajten FundedByMe.com där han fick tillräckligt många små investerare. Det är ett utmärkt sätt att skaffa sig goda relationer med potentiella kunder. Så byggde han om ladan för korvtillverkning och i somras kunde han börja tillverkningen. Som den korvkonstnär han är bestämmer han från gång till gång vilken sorts korv som han vill göra.

Det har blivit många besök till Biskopskulla-Rönna under den här sommaren för min del och mycket provsmakande av produkter, eftersom han inte bara gör korv utan också bacon, pajflott, påläggsflott, prosciutto m.m. Mina favoriter hittills är citron-mejramkorven och fänkålssalsiccian, men jag köper lika glatt merguez, salviasalsiccia, Nurnberger rostbratwürzchen – d.v.s vad som står till buds. Det pågår försäljning under helgerna i en butik som ligger i samma byggnad som charkuteriet. Där kan man med litet tur få se Kristoffer göra korv. Även han ser mycket lycklig ut. Korvarna kostar 300 kr/kg, vilket med tanke på arbetsinsatsen inte är dyrt. Egentligen kostar en korv på macken lika mycket. Hans korv är faktiskt mycket godare än oxfilé och numera kan jag inte ens föreställa mig att jag skulle köpa en massproducerad korv i ett köpcentrum.

Kristoffers grisar verkar faktiskt vara mycket nöjda med tillvaron. De går utomhus året om i hagar som gjorts grisvänliga med ett skjul att värma sig i på vintern och lergropar att svalka sig i om sommaren. Köttets kvalitet visar också att grisarna har det bra. De är inte på något vis stressade. Det är bara ett par mil till slaktaren och det är bara 2-3 grisar som slaktas åt gången. Även Kristoffers företag har blivit en succé och vill man pröva på samtidigt som man får en härlig utflykt så brukar de tillagas och serveras i Forsbykvarns gårdsrestaurang i Fjärdhundra.
Enhanced by Zemanta

Inga kommentarer: