måndag, september 09, 2013

Livskvalitet = närproducerat (Mathantverk I)

--> I en radie av tre-fyra mil runt Uppsala har under de senaste åren vuxit fram ett flertal småskaliga mathantverkare och matproducenter. Att hitta dit är inte svårt, sajten Gårdsnära (http://gardsnara.se) gör det enkelt att både leta efter de som finns i närheten via en karta eller att lokalisera tillverkare av en viss produkt. Det finns t.o.m. en app att tillgå, vilket förenklar spontanbesök. Tro det eller ej, men jag har upptäckt att det är minst lika roligt att göra helgutflykter till mathantverkare som att göra en längre resa.
Mitt eget intresse för mat och matlagning har exploderat de senaste åren därför att det är en verksamhet som är avkopplande. Inte skadar det heller att det ofta är godare att äta det man själv lagat, dessutom vet man då vad man stoppar i sig. Det har också blivit än roligare att laga mat sedan jag börjat med mina ekogourmetutflykter i Uppland. För det som är gott blir ännu godare med bättre råvaror, så i mina ögon lönar det sig på olika plan att motionera bilen någon helg då och då under en matrunda. Det blir tillsatsfritt, lägre sockerhalt, inga onödiga konserveringsmedel, näringsrikt och näringsriktigt. Att kunna komponera en välsmakande måltid på egen hand utan kokbok efter eget huvud utifrån vad man råkar ha till hands är mycket tillfredställande för självkänslan.

Om du som läser inte har bil men bor i Uppsala och suktar efter en godare matupplevelse kan det vara praktiskt att veta att både Karins skafferi på Geijersgatan i Uppsala och Matlust i Örsundsbro säljer närproducerat om än inte från alla tillverkare. Av särskilt intresse för glutenintoleranta är att Karins skafferi säljer Durramjöl, som man kan baka gott ljust bröd med. Matlust i sin tur har mjöl av allehanda slag som både är lokalt odlat och malt i närområdet. Kvaliteten blir annorlunda då kvarnen är liten.
Enhanced by Zemanta

Inga kommentarer: