måndag, september 16, 2013

RIdhusinstitutionen 350 år - heldagsfirandeDet är litet imponerande att tänka sig att vi i lilla Sverige har den näst äldsta ridinstitutionen i världen efter Spanska ridskolan i Wien, som grundades redan på 1400-talet. Som sig bör firades jubilaren den 12 september med ett heldagsprogram.

Det har getts ut en mycket rolig bok som är att varmt rekommendera och därtill hålls under hösten en utställning på Museum Gustavianum om ridinstitutionen, som också är intressant. Den perfekta kombinationen är nog ändå att först köpa boken som bara kostar 100 kronor och där avkastningen oavkortat går till just ridinstitutionen och efteråt besöka utställningen. Boken finns till försäljning i museishoppen på bottenvåningen och är en bra julklapp till den som redan har allt. Mina föräldrar ska få ett exemplar har jag tänkt mig.
Ett urval av bokens författare föreläste kort utifrån sin uppsats i Museum Gustavianum på födelsedagsmorgonen. Det gav mersmak.

Efter lunchrasten var vi hela eftermiddagen ute vid Akademistallet, som ligger i Kvarnbo mittemot Stenhagen och drivs av Uppsala-Västmanlands Fältrittklubb. Där bjöds vi på ett rikt och underhållande program med dressyr av olika slag, kadrilj, hopptävling, två historiska ridlektioner och som avslutning tornering med Celeres Nordica som bildades 1989. En av dess medlemmar blev europamästare 2012. Mest imponerande var nästan Örnen från Bysans som deltog med hela tre inslag inklusive torneringen, eftersom hon också gjorde solonummer i dressyr, först i westernsadel och sedan i damsadel. Det senare är oerhört svårt. Ni ser henne på fotot, bilderna inifrån ridhuset blev tyvärr för dåliga pga motljuset. När ska jag lära mig att jag måste ta med mig en riktig kamera?

Inga kommentarer: