lördag, oktober 26, 2013

Dagens gourmettur på landet

Idag fanns det äntligen tid till en runda till Matlust i Örsundsbro. Landsberga äggbod,  Franzéns charkuteri och den nyöppnade Resta gårdsbutik.

På Matlust köpte jag för första gången nakenhavre, en kinesisk sort som är nyttigare än den vanliga skalhavren som finns i butiken och som numera odlas på ekologiska jordbruk. Där har de en rolig bordskvarn där de kan mala och flinga nakenhavren. Jag köpte 0,5 kg grovmalet mjöl och 1 kg finmalet. Det grova ska användas till pajdegar och smulpaj tänkte jag och scones, det finmalda till matbröd. Att handla här är alltid lika trevligt, vi småpratar med kvarnen mal på i bakgrunden. Färskmalet mjöl håller också högre kvalitet än det som stått i butiken.

Någon ny färsk korv fanns inte denna helg hos Franzéns charkuterier, däremot fryst, eftersom Kristoffer dels nyligen besökt Eldrimner, dels deltagit i ett möte inom projektet Exceptionell Råvara. På tisdag är det dock dags för slakt igen, så nästa helg kommer det att finnas färsk korv. Vid Exceptionell råvara diskuterade djurbönder,  ett dussin svenska mästerkockar och några matskribenter hur man ska kunna stimulera svensk produktion av råvaror för matlagning. Kristoffer stod för korven som exempel på exceptionell svensk råvara.

Vid Eldrimner vann Kristofer SM guld i innovativt mathantverk med sitt Höstflott och silver för sin lufttorkade skinka (som nu finns i ett kylskåp nära mig). Jag gratulerar honom varmt för framgångarna och tänker med lika stor förtjusning på den burk Höstflott som också står i mitt kylskåp, som jag brukar bre på en bit glutenfritt knäckebröd från Friends of Adam (finns på COOP i Stenhagen på prov för den som vill smaka).Vallgarns mejeri där det görs getost, och som finns utanför Uppsala och inte som man lätt kan tro på Gotland, vann en silvermedalj för sin gräslöksost.

Sista anhalten var så Resta gård där man denna helg öppnade egen gårdsbutik. Där köpte jag middagsmaten, fläskfilé från gårdens egna grisar, en påse hallonlakrits som är gudomlig och en flaska av gårdens egna äppelmust.

Middagen idag kommer att bestå av förrätt: italiensk mozzarella och Kristoffers lufttorkade skinka, huvudrätt ugnsstekt fläskfilé med svart trumpetsvampsås, tomater från Tierp och ångkokt svartkål med russin och nötter.


Inga kommentarer: