lördag, oktober 05, 2013

Disputation i latin

Jag brukar inte skriva om namngivna personer, men ibland är det befogat. Idag har jag bevittnat en ny filosofie doktors födelse, d.v.s. deltagit i Moa Ekboms intressanta disputation. Det är alltid en glädjens dag då någon disputerar för det finns bara två sätt att avsluta en forskarutbildning på - ta examen eller dö. Jo, det är alldeles sant. När man väl blivit antagen och registrerad på utbildningen finns det ingen återvändo. En av mina tidigare doktorander beskrev forskarutbildningen som att föda en kaktus och så har det nog varit för dagens disputand Moa Ekbom som skrivit en avhandling om The Sortes Vergilianae : A Philological Study.

Men det är inte bara smärta att doktorera, det är också roligt. Dagens disputand är ovanligt energisk och har hämtat energi ur andra sammanhang, jag roade mig med att googla hennes namn och fick upp allt från Latinfestivalen till kårpartiet Rädda Carolina och Ludi Latini (råöversatt lekande latinister), som är en ning-grupp för lärande av latin. Bilden nedan visade sig t.ex. vara kopplad till just Ludi Latini och den känns på något vis alldeles rätt för just den här disputanden, som har mycket humor, är lekfull, intelligent, ansvarstagande, och energisk. Hon har också varit ordförande för Sveriges universitetslärarförbunds doktorandförening.


Här finns mer att läsa om Moa, bl.a. i en artikel om avhoppade doktorander och i en om Caesar och latinet, vilket han tydligen inte talade alls utan i stället grekiska som var dåtidens modespråk i romerska riket.

Efter disputationen blev det fest på kvällen med en fantastisk trerättersbankett på slottet. Tack Moa för att jag fick vara med på din stora dag och tack för en lärorik avhandling. Du kom, du såg, du segrade. Även om det inte var en dans på rosor att nå fram till slutpunkten. Men å andra sidan, värdet av en seger är ju avhängigt hur svår den har varit att uppnå. Nu börjar resten av ditt liv och jag är sälker på att världen kommer att få höra mer om och av dig.
Enhanced by Zemanta

Inga kommentarer: