fredag, juli 18, 2014

Ärenden och roligheter

Ännu en underbar sommardag med sol och ulliga moln. På förmiddagen läste jag litet i Jo Waltons Among Others, veckohandlade då kylskåpet började eka tomt, köpte färdigfrankerade kuvert för ett Concordiautskick då de åtta äldsta medlemmarna inte förvånande föredrar att få programmet per snigelpost i stället för epost, tvättade och hängde två tvättar, lagade sommarlunch (kokt färsk potatis, skivad rökt lax, gräddfil med pepparrotsvisp), och åt en Magnum Mandel mini.

Sedan la jag mig i solstolen och läste klart Waltons bok som var rätt förvånande både till upplägg och innehåll. Det är en mycket prosaisk berättelse om en tonåring, om magi och om en magisk batalj). Den är upplagd som en 15-årings dagbok och precis så torrt avrapporterande som om jag själv hade skrivit en sådan vid den åldern. Walton har lyckats med att göra huvudpersonen Morwenna trovärdig, eftersom magi och älvor hör till hennes vardag som självklarheter så är reflektionerna kring detta också mycket vardagliga till sin karaktär.

Den utspelar sig 1979-1980 med tidstypiska detaljer, jag kom på mig själv med att förvånat undra över varför huvudpersonen ville ha en skrivmaskin tills jag kom på att det ju inte fanns några persondatorer att tillgå då. Morwenna är förtjust i SF och hennes korta dagbogsanteckningar växlar mellan att ge en ögonblicksskildring från hennes vardag på internatskola, hennes försiktiga försök att utöva magi, hennes tveksamheter inför det, relationerna med hennes närmaste familj och vänner samt hennes idoga läsande. Det känns nästan som om jag borde sätta mig ner och läsa igenom alla de verk som Morwenna nämner för att se om vi har samma uppfattning. Den är mer intressant än spännande, inte något högt tempo, tvärtom går handlingen rätt långsamt. Det roliga ligger i att få lära känna Morwenna och att fragmentariskt via hennes reflektioner få lära känna henne.

Väl genomläst lade jag boken till sidan för att återgå till praktiska sysslor som att hänga ännu en tvätt, fylla i en blankett för Ackrediteringsinstitut för Högre Uddanning i Köpenhamn och skriva på kontraktet som ska postas, boka hotellrum till imorgon kväll i Norrköping och biljett till Harry Potter Exhibition söndag förmiddag. Det ska bli spännande. Flygbiljett till London för LonCon3 bokade jag igår. Nu strax hänga tvätt igen och lägga i en ny tvätt, sedan ta en promenad till brevlådan med det som ska postas.

Inga kommentarer: