torsdag, juli 17, 2014

Dagen som gick: rekommenderade studiegångar och wallenbergare

Igår blev det inget bloggat, eftersom jag fokuserade på en viktig arbetsuppgift som legat och väntat på mig ett tag: att skapa en rekommenderad studiegång för magisterprogrammet i konstvetenskap och för masterprogrammet i detsamma. Det visade sig ta mer än en arbetsdag att få till pga poängfördelningen. Jag höll på med att trixa ihop det från kl 9 till kl 18:30!

För den ettåriga magistern var det enklare, det fanns bara två rimliga alternativa sammansättningar pga 2 obligatoriska kurser om 7,5 hp vardera och ett examensarbete på 30 hp som hädanefter ska inkludera en inledande seminarieserie ledd av mig om "Vetenskapligt skrivande" på motsvarande 7,5 hp. Av tjänsteplaneringsskäl måste den ligga under period 2, dvs november-december, på halvfart.

Masterprogrammet föranledde mer huvudbry då det är tvåårigt och examensarbetet ska vara 45 hp, medan kursdelen ska omfatta 75 hp. Den som kom på den smarta idén med 45 hp skulle jag vilja ta i upptuktelse. Det är inte jämnt delbart med 4 terminer, alltså blir det ett förskräckligt pillande för att få in den, min seminarieserie och de två obligatoriska kurserna av vilka en äger rum på höstterminen (sept-okt) och en på vårterminen (maj-april). Att alla kurser är avsedda att gå på halvfart underlättar inte direkt, studenterna har stora problem med att få till praktikkursen bl.a. då praktikgivarna i allmänhet föredrar helfart. Ofta landar den i slutet av en termin och går in på sommaren av det skälet. I slutändan fick jag till 3 rimliga alternativ där jag försökt koncentrera examensarbetet i två av dem till längre block. Det brukar befrämja skrivandet.

Nu återstår att få höra kollegernas synpunkter efter semestern, eftersom uppläggen påverkar tjänsteplaneringen för alla. Å andra sidan kommer den hursomhelst att förenkla planeringen, då det blir möjligt att fatta beslut om schabloner för handledning. Det funkar inte idag då studenterna kan ägna sig åt sitt examensarbete litet hursomhelst under de två åren.

Avrundande dagen åt terapeutiskt matlagande och åstadkom underbara wallenbergare på fläskfärs från Resta gård. De serverade jag på traditionsenligt sätt med potatismos, gröna ärtor och skirat smör. Receptet finns i min matblogg. Resta har fullkomligt underbart griskött och fläskfärsen är lika mör och god som kalvfärs. Tipset att pröva göra wallenbergare på fläskfärs fick jag av ägaren.

Inga kommentarer: