lördag, augusti 01, 2015

Internettiggeri, fågelräddning och Naturum

Eftersom det är månadsskifte och en viss oro infann sig hos mig för hur det står till på räkningsfronten gav vi oss av till fjällanläggningen i Stora Sjöfallet där den snälla personalen lät oss logga in på deras nätverk, så att jag kunde undersöka det och även besvara en del epost. På kvällen skulle jag installera den nya skrivaren vi köpt i Gällivare när jag kom, men döm om vår frustration när vi insåg att det krävde uppdatering online av drivrutinerna på den medsända CD:n.  
I förmiddags bet vi i det sura äpplet och ringde till Sjöfallet och frågade om vi åter åter kunde få nyttja deras nätverk för att kunna installera den. Det gick bra och vi åt även lunch för att freda samvetet, god souvas med helstekt delikatesspotatis. Vi hade tur med vädret och solen sken från en blå himmel vilket inte hänt så ofta i år.
Medan jag installerade skrivare på tre laptops, mina föräldras och min egen, flög en fågelunge in i en fönsterruta och tuppade av. Min pappa lyfte upp den och satt med den i handen och pratade lugnande med den tills den kvicknade till och flög iväg av sig själv. Personalen blev intresserade, fotograferade flitigt och lovade att pappa med fågeln i handen skulle bli dagens foto från anläggningen på sociala medier. 

Efter dessa äventyr for vi till det nya Naturum som ligger på en udde en bit från Sjöfallet. Mycket stilig byggnad som vi tjuvtittade på ifjol innan den var färdig. Nu var utställningen på plats, både snygg och informativ, liksom boklådan och caféet. De sålde också lokala läckerheter tillverkade i Jokkmokk, Björksalt, örtteer, kråkbärsmarmelad, Lemmelkaffe m.m. Där fanns också lokalt tillverkade skönhetsprodukter. Jag stöttade förstås alla former av lokalt hantverk, både de ätbara och rengöringsmedlen (duschcrème och flytande tvål med hjortron). Det var den lönen. Björksaltet kom till användning redan till middagen på kvällen, kokt laxrester med wokade grönsaker och glasnudlar. En cross-over med besked. Men jag har lovat mamma att göra av med matvaror som hon inte vet hur hon ska använda.

Inga kommentarer: