tisdag, augusti 04, 2015

På tur med Naturum

Två gånger i veckan från mars till september erbjuds Naturums besökare guidade turer i Världsarvet Laponia. I år äger en tretimmarstur rum på tisdagar längs en led upp på ett berg ovanför Naturum och på torsdagar kör man till Vietas och går på tvåtimmarstur till Stora Sjöfallet. Då en av tisdagarna jag var här visade sig vara den enda soliga dagen på en dryg månad valde vi den längre turen. Vi tog med oss utflyktsmat och gav oss av tillsammans med en av stuggrannarna och hennes hund Kasper, en livlig Welsh Springer Spaniel, till Naturum.

Vandringen leddes lustigt nog av en biolog från Malmö. Hon var säsongsanställd mars - september. Hon blev mycket imponerad över mina föräldrars rörlighet, båda är 80 +. Det enda jag saknade i visningen var några ord om själva Naturumbyggnaden, däremot berättade hon om världsarvets bakgrund och omfattning, om samisk kultur, om de natur- och kulturlämningar runt om Naturum som renderat den en R skylt innan vi begav oss av längs leden. 

Vi hade turen att få syn på ett fjällvråkspar på nära håll och dessutom råkade vi på återvägen skrämma upp en Jorduggla som på mäktiga vingar flydde över myren invid. Guiden pekade bl.a. ut orkidén Sankta Marie Nycklar, Linnea, men också gamla samiska barktäkter på tallar invid leden. Jag lyckades även identifiera Ormrot utifrån det exemplar som Huva visat under föreläsningen och även kvanne. I allt en trevlig vandring bortsett från att vår granne när vi kom hem upptäckte att hennes stugnycklar saknades. Arbetshypotesen var att de åkt upp ur ryggan när hon skulle ta fram sittunderlaget. Tur nog har hon en reservnyckel hos en annan granne i byn.

Inga kommentarer: