söndag, augusti 02, 2015

Samisk mathållning och örtkunskap

Nu när Naturum vid Stora Sjöfallet är klart finns det för ovanlighets skull litet nya aktiviteter på nära håll, som föreläsningar och guidningar. Annars genom åren har det varit tunnsått med det då jag hittills aldrig varit här i tid för att ta del av Saltoluokta musikfestival. Utbudet har bestått i fiske, båttur, bärplockning, att gå på egen tur i närområdet eller ta bilen till Ritsem och sedan båten till Änonjalme. 
I söndags for vi dit och lyssnade på ett föredrag med Greta Huva som driver Viddernas Café i Jokkmokk och som intresserat sig för traditionell samisk mathållning. Hon har gett kurser åt samiska ungdomar i detta och nu talade hon över ämnet örter i medicinskt bruk och i matlagning. Vi tänkte att vi kunde lära oss att börja ta tillvara det vi har runt knuten utöver bär. Björk lider vi t.ex. inte brist på där de späda löven kan användas i maten och saven kan drickas. Gott om tall finns att användas till barktäkt och vi fick lära oss att identifiera träd som använts för det. Det är innerbarken som är näringsrik, den skärs ut, torkas och mals till mjöl som kan användas i gröt eller bröd. Trädet far inte illa av det. Föredraget var illustrerat med bra powerpointbilder och med sig hade hon dessutom en del växter och smakprover, som barkbröd, kanderad kvanne och te på sprängticka (som enligt en amerikansk studie visat sig skydda mot strålning). Det var mycket lärorikt och intressant.

I Naturum har de också försäljning av produkter som bl.a. är tillverkade av Greta Huvas företag Viddernas Hus, som örtteer, kråkbärsmarmelad, björksalt, skogsalt och blåbärssaft till förtäring och för medicinskt bruk björnsalva och rensalva, som består av grankåda och å ena sidan björnfett och å andra sidan renfett. Jag har köpt något av det mesta endera åt mamma eller mig själv. Björnsalvan har visat sig vara fantastiskt effektiv mot det eksem på ett lillfinger jag dragits med sedan i våras. Efter ett par dagars användning har det nästan lagt sig och fingret är inte lika torrt längre. Huden blir len som en barnstjärt och salvan går in på nolltid. Principen är att allt på ett djur som man fällt ska användas så att det inte gett sitt liv förgäves. En god tanke i sig.

Inga kommentarer: